bg-zona.com – Сайт за Торенти, Новини, Филми, Игри-
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

13 тайни за успешен риболов на костур

Харесайте ни във Facebook

 


Костурът е може би най-разпространената хищна риба у нас. Има го почти навсякъде, а риболовът му може да достави голямо удоволствие, а понякога дори и да вдигне адреналина. Но и костурът ревниво пази своите тайни… Нека се опитаме да повдигнем завесата и да покажем някои от тях.

1. Едно от най-основните неща (затова е и под номер 1) е постоянното търсене, което предполага обхождане на водоема в дирене на активна риба. Е, ако сте попаднали на озверяла от глад глутница, която налита на всичко под водата, може да се задържите, но спре ли да кълве, по-добре се преместете. Всеки рибар трябва да знае, че ако на дадено място има костур, той ще клъвне. Затова, ако нямате удар след десетина замятания със спининга, поемайте отново по-брега. Колкото по-активно търсите рибата, толкова по-скоро ще я намерите.

2. Ако сте с лодка, може да облавяте участъци, които са недостъпни или крайно неудобни откъм брега, например, гъсто обрасли с трева. Случва се обаче както си вадите раираните разбойници един след друг, кълването изведнъж да отсече. Каква ли е причината? Едно от обясненията е, че костурът е крайно любопитен и следва примамката при обирането й към лодката. А щом се доближи достатъчно и види рибарите, апетитът му рязко секва. Не звучи особено достоверно, но все пак си струва да не водите блесната до самата лодка, а да прекратявате проводката на 5-7 метра от лодката.

3. Много успешно може да ловите костур с плетено влакно. Ползвайте монофил само за най-капризните риби.

4. Ако ловите в гъсто обрасло място, успехът може да дойде от мини джига. Въртящата се блесна не е удачен избор в хаоса от треви и водорасли, а с мини джиг няма да се плашите от закачки.

5. Костурът става много раздразнителен, ако проводката е с придърпване. Равномерното обиране не го провокира толкова. Подръпването е съвсем обикновено – рязко отклоняване на върха на въдицата на около 20 сантиметра. След подръпване водете примамката равномерно за няколко секунди, но без да бързате, а със средна скорост.

6. За цвета на примамката можем да спорим безкрайно. Много рибари смятат, че при костура цветът не е от чак толкова голямо значение, стига да е колкото се може по-ярък, дори крещящ.

Виж цялата статия на: http://bigfish.bg/news/novini/13-taini-za-uspeshen-ribolov-na-kostur.html

41

Категория:
 |  Риболов

Последно добавени:

  • Гласувай за нас!

    BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com