bg-zona.com – Сайт за Торенти, Новини, Филми, Игри-
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Туичинг риболов без грешки

Харесайте ни във Facebook

 


Туичинг – самото име звучи едва ли не екзотично. Всъщност терминът идва от английското twitch, което означава трепване, рязко придърпване и доста добре описва техниката при този тип риболов на воблери.

Туичингът не е просто замятане с равномерно обиране, което е по-силите и на пълен лаик в спининговия риболов, а е доста разнообразна техника със сложно анимиране на примамката. Освен майсторство, изисква и специфична екипировка, като комбинацията от оборудване и природни условия може да накара и опитните рибари да се почесват замислено по врата.

Именно големият брой променливи може да доведе до редица грешки, а дори най-малката от тях има потенциал да обрече целия излет на неуспех. Нека да видим как можем да ги избегнем.

Въдицата

За никого не е тайна, че при спининга са важни строят и дължината. За туичинг е подходяща въдица с бърз строй, но обозначенията на етикета дават само приблизително ориентиране. По-коректно е да се каже, че тестът на върха на спининга трябва да надвишава теглото на използваните воблери, а при примамки с големи лопатки трябва да се отчете и значителното съпротивление при воденето. Като цяло при рязкото придърпване трябва се играе само връхчето на въдицата. Защо ли?

Често се налага замятане на далечни дистанции, при това с вятър. Това е възможно само с бърза и твърда пръчка, чийто тест на върха надвишава теглото на примамката поне с една трета. Ако въдицата реагира с цялата си дължина, замятането, воденето на воблера и засичането стават много по-трудни. По принцип хищникът атакува при паузата и ударът невинаги се усеща, особено ако времето е студено. Затова рибата се усеща при следващото придърпване, а и да не забравяме, че много пъти воблерът е само леко захапан. Ако пръчката е мека, засичането на щука или бяла риба от 30-40 метра ще е доста сложна задачка. Когато обаче ловим с леки воблери с малка лопатка и духа силен страничен вятър е по-добре въдицата да работи не само с върха. При огъването си тя увеличава триенето на влакното във водачите, което позволява по-добро навиване на шпулата. При изправянето си тя обира и излишното влакно, като така подобрява обратната връзка с примамката – все важни неща при туичингова проводка.

Виж цялата статия на: http://bigfish.bg/news/izberi_ribolov/Tuiching-ribolov-bez-greshki.html

58

Категория:
 |  Риболов

Последно добавени:

  • Гласувай за нас!

    BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com