bg-zona.com – Сайт за Торенти, Новини, Филми, Игри-
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Джъркове за яки щуки!

Харесайте ни във Facebook

 


Изкуствените примамки за риболов Jerkbait все повече набират популярност сред риболовците. От една страна, това е сравнително нов и успешен начин на риболов за България, а от друга – риболов, при който размерът на улавяните риби е по-голям.

Често тези примамки провокират трофейни екземпляри щуки, при които атаките на рибите се виждат и оставят незабравими емоции. В по-голямата си част тези примамки са с размер и тегло над стандартите, което позволява да се покрие значителна дистанция при замятане.
Магазин „Хемингуей” с гордост може да заяви, че първи в България предложи на своите клиенти подобни специализирани примамки за риболов още преди няколко години. Това беше моделът на сръбските воблери Antax – Stambolac с размер от 9 см и тегло 22 грама. В началото артикулът будеше недоверие заради липсата на лопатка, но много бързо се оказа особено успешен за българските условия. Впоследствие в продуктовата гама на Antax се появи и по-големият вариант от този тип примамки – Konstantin, с размери 12 см и тегло 40 грама. По мнение на риболовци, практикуващи редовно този вид риболов, това е една от най-успешните примамки, които могат да се намерят в момента на пазара.

Основно моделите са тип „Glider“ и „Diver“ в още две разновидности – плуващи или потъващи. При първия вариант примамките имат игра вляво или вдясно с различна амплитуда и запазват относително едно ниво на водене. В зависимост от своята тежест и скорост на проводка, те могат да се водят близо до повърхността или по-дълбоко. При втория тип примамки движението им е по отвесна плоскост нагоре и надолу, като с тях могат да се имитират болни или ранени рибки. Те са много подходящи за „прозорците“ в силно обрасли водоеми.

Естествено, многообразието от различните варианти е много голямо, но настоящият материал има за цел запознаване с най-основните детайли. Другото, и вероятно най-положително свойство на тези примамки, са различните варианти, по които могат да се водят. Понякога силната и агресивна проводка е условие за успешен риболов, а в други случаи – по-бавната с пауза може да донесе желаните резултати.

Друг бранд, произвеждащ качествени джъркови примамки, е хърватската фирма Monarch-Dok със своята богата гама от този вид модели. Класиката TNT е добре известна не само сред риболовците от Европа и скандинавските страни, но и по целия свят. Воблерът е с със следните параметри: размер 10 см и тегло 28 гр. Както и Stambolac, тази примамка също може да се използва и без специална въдица за този вид риболов.

По-големият брат на TNT e Hechtkiller (13 см и тегло 40 гр). За търсачите на трофейни екземпляри идват следващите варианти от гамата на Monarch Dok – Hechtkiller-Mamma с размери 16 см и тегло 70 гр, както и най-габаритният Pikee (19 см и тегло 80 гр). За тези примамки може да се каже, че имат успешен дебют в родни условия с уловени трофейни щуки. Освен голямото разнообразие от варианти при Monarch Dok, цветовата гама също е изключително богата. Воблерите се предлагат във вариант плуващ и потъващ.

Виж цялата статия на: http://bigfish.bg/news/izberi_ribolov/Dzharkove-za-yaki-shtuki.html

16

Тагове: , , , ,

Категория:
 |  Риболов

Последно добавени:

  • Гласувай за нас!

    BGtop Гласувай за мен в BGTop100.com